ANA SAYFA
HABERLER
HACIBEKTAŞ
HACI BEKTAŞ VELİ
KÜLTÜR VE SANAT
HBV Anma Etkinlikleri
Gürbüz Sapmaz
Mithat Bektaş
Kazım Kalaycı
Bektaşi Fıkraları

ALBÜM
SANAL GEZİ
KÖYLERİMİZ
KÜNYE  VE  İLETİŞİM
SİTE HARİTASI






  Hava Tahmini

HACIBEKTAŞ

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

Kaynak: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

 



Buradasınız->: KÜLTÜR VE SANAT / 

42. Ulusal 16. Uluslararası Hacıbektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri çerçevesinde ödül ve yarışma sonuçları:

 

2005 YILI HACIBEKTAŞ VELİ DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜ:

Prof. Dr. Alemdar YALÇIN
(Ödüle Önerilme Gerekçesi)

Dostluk ve Barış Ödülü Yönetmeliği çerçevesinde;

1.1988 Yılından beri sorumlu müdür olarakbaşında bulunduğu "Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi" aracılığı ile Hünkar Hacı Bektaş Veli ve onun yüce öğretisi merkezli olarak Anadolu Aleviliği'nin ve Bektaşiliğin yeterli ve doğru olarak tanıtılması ve bu kültürün gelişip güçlendirilmesi için yoğun çaba harcamıştır.

2.Prof. Dr. Alemdar YALÇIN tüm çalışmalarında bilimsel gerçeklik noktasından hareket ederek ideolojik etnik ve inançsal yanlılık içine girmeden tarihsel hareketlerin gün ışığına çıkarılmasına özen göstermiştir.

3.Sorumluluğunu taşıdığı ulusal ve uluslararası düzeydeki geniş katılımlı sempozyumla (22/24 Ekim 1988 Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli) Anadolu Aleviliği-Bektaşiliği konusunun ve kültürünün, önde gelen kişilerinin üst seviyede ve geniş bir bilimsel kadro aracılığı ile tartışılmasına zemin hazırlamış ve sempozyumun genel yönetimini başarıyla yürütmüştür.

4.Alevi-Bektaşi Kuruluşları ile gerçekleştirdiği yakın işbirliği sayesinde halk aydınlanmasına ve toplumsal barışın güçlenmesine önemli katkılar yapmıştır.

5.Alevi-Bektaşi Kültürünü Balkanlar'dan Türkistan'a uzanan bir coğrafyada derinliğine araştırarak yeni belgelerin ve bilgilerin ortak değerlendirme ortamına taşınmasına hizmet etmiş, özellikle de proje sorumlusu olarak gerçekleştirdiği "Erenlerin İzinden" TV dizisiyle kalıcı bir kültür hizmetini başarıyla gerçekleştirmiş ve toplumumuza kazandırmıştır.

6.Atatürk ve Hacı Bektaş Veli başta olmak üzere Türk Ulusunun yetiştirdiği ünlü kişileri barış, dostluk, bilime saygı gibi evrensel değerler bağlamında ele alarak "Bir olalım, iri olalım, diri olalım" ilkesi doğrultusunda hizmet vermiştir.

YAYINLANAN MAKALELERİNDEN BAZILARI:
1.Hacı Bektaş Veli ve Günümüz, Birlik ve Dirlik, Haziran 1994 S1
2.Arnavutluk Notları, Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, S 15, (s 11-25)3.Kargın Ocaklı Boyu ile ilgili yeni belgeler, Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, S 21 (s 13-88) Ankara, Bahar-2002
4.Baki Öz'ün Ardından, Hacıbektaş Veli Araştırma Dergisi, S 22, (s 17-20) Ankara. Taz-2002
5.PehlivanOymağına Ait Yeni Belgeler, Hacıbektaş Veli Araştırma Dergisi, S 22, (s 23-48) Yaz-2002
6.Kureyşan Ocağı hakkında bazı yeni bilgiler, Hacıbektaş Veli Araştırma Dergisi, S 23, (s 9-26) Ankara. Güz-2002
7.Bulgaristan Gezisi, Hacıbektaş Veli Araştırma Dergisi, S 26, (s 11-14) Ankara. Yaz-2003.
8.Bir Ocağın Tarihi: Hacı Ali Türabi Ocağı'na Ait Yeni Bilgiler, Hacıbektaş Veli Araştırma Dergisi, S 26, (s 83-120) Ankara. Yaz-2003.

EĞİTİM SEMİNERLERİ:
1.Hacıbektaş Veli Öğretimi ve üzerinde yapılan araştırmalar, Hessen Türk Veliler Birliği, Frankfurt, 16 Kasım 2002.
2.Evrensel Deeğerler Işığında Hacıbektaş Veli,Alevi ve Bektaşi Düşüncesi konulu konferans. Hollanda, 15-19 Mayıs 2002.
3.Hacıbektaş Veli ve Hoşgörüsü, Nevşehir İl Müftülüğü, Hizmetiçi Eğitim Semineri, Hacıbektaş. Mart 2003.
4.Hacıbektaş Veli ve Öğretisi, Garip Dede Dergahı. İstanbul, 1 Haziran 2003.

YURTDIŞI GÖREVLENDİRMELER:
1.Erenlerin İzinden belgesel filminin çekimleri için 9.Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel'in Mektuplarının Romanya ve Macaristan Cumhurbaşkanlarına götürülmesi göreviyle, Bükreş/ Romanya Budapeşti / Macaristan 15 Temmuz 1999
2.Kosova Semineri, Tahran/ İran 6-7 Eylül 1999
3.Arnavutluk Devlet Arşivlerinde araştırma ve inceleme çalışmaları. Ocak-2000/ Tiran-Arnavutluk.
4.G.Ü. Türk Kültürü ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi adına Arnavutluk'a görevlendirme. 3-7 Temmuz 2000.
5.G.Ü. Türk Kültürü ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi adına Arnavutluk Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Görüşmeler, Tiran/Arnavutluk 19-22 Ağustos 2000.
6.G.Ü. Türk Kültürü ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi adına Arnavutluk'a görevlendirme. 28 Ocak- 3 Şubat 2000
7-G.Ü. Türk Kültürü ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi adına İran'a görevlendirme. (İran Firdevsi Üniversitesi ile temaslarda bulunmak üzere) 21-28 Temmuz 2000.
8.Ulu Divan Vakfı'nın davetlisi olarak, Hollanda'da çeşitli kuruluşlarda "Evrensel Değerler Işığında Hacıbektaş Veli, Alevi ve Bektaşi Düşüncesi" konulu konferanslar vermek üzere, 15-19 Mayıs 2002.
9.Frankfurt'ta Hassen Türk Veliler Birliği'nde "Hacıbektaş Veli Öğretisi ve Üzerinde Yapılan Araştırmalar" konulu konferans ve çeşitli temaslar. Almanya, 15-22 Kasım 2002.
10.G.Ü.Türk Kültürü ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi adına Bulgaristan'ın Razgrat şehrinde konferans ve çeşitli temaslar. Bulgaristan, 15-22 Kasım 2002.

 



(ÖYKÜ VE ŞİİRLERİ OKUMAK İÇİN LİNKLERİ TIKLAYIN)


2005 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kısa Öykü Yarışması Sonuçları:
1. Gülçin KARAŞ DUMAN “Dua” adlı öykü ile.
2. Tülin ÇETİN “Uyusun da Büyüsün” adlı öykü ile.
3. Ali AKDEMİR “Velimsenen Yüzler” adlı öykü ile.
2005 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Serbest Vezin Şiir Yarışması Sonuçları:
1. Nazım SALIK “Hacıbektaş Destanı” adlı şiir ile.
2. Ali AKDEMİR “Bende Saklı” adlı şiir ile.
3. Ali AKDEMİR “Kuma Düşen Al Yakamoz” adlı şiir ile.
2005 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Serbest Vezin Şiir Yarışması Sonuçları:
1. Ali Cavit COŞKUN “Laikliği İşledik” adlı şiir ile.
2. Feyzi ŞAHİN “Hacıbektaş Getirdi” adlı şiir ile.
3. Osman TAŞKAYA “En Güzeli” adlı şiir ile.




16-19 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA HACIBEKTAŞ’ ta YAPILAN (HACIBEKTAŞ VELİ KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ SEMPOZYUMU) SONUÇ BİLDİRİSİ


Yeni Dünya Düzeni’nin aktörleri tarafından yeniden dizayn edilmeye çalışılan ve büyük bir paylaşım savaşına sahne olan bölgemizde, tek laik ve demokratik cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde olmadığı kadar tehlikeli ve güç bir süreçten geçmektedir.  Bu süreçte dünyaya egemen olan güçlerin Türkiye’ye biçtiği rollerin gereği,  adım adım yerine getirilmektedir.

Emperyalizmin yeni versiyonu olan küreselleşme mimarlarının nihai hedefi; üniter devlet yapısı ile ulus devleti zayıflatmak, laik cumhuriyet yerine ılımlı İslam modelini ikame etmek, kırılgan ve dışa bağımlı bir ekonomi yaratmak, etnik ve inanç ayrılıklarını körükleyerek yapay bir azınlık sorunu çıkarmak suretiyle Türkiye’yi bölgede edilgen bir konuma getirmektir.

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda aktif rol oynayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda harcı bulunan ulusal güçler ise örgütsüz, dağınık, ortak akıl ve kararlılıktan uzak bir şekilde olup bitenleri izlemekle yetinmektedir.

Ulusal güçlerin içinde yer alan  ve kendilerine umut bağlanan Alevi-Bektaşiler ise dışarıdan gelen müdahaleler sonucunda bugüne kadar korudukları homojen yapılarını yitirmekte, kendi iç sorunlarıyla uğraşmakta, birlik ve bütünlüğe en çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde parçalanarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 82 yıllık kazanımlarını yok etmek isteyen güç odaklarına farkında olmadan katkı sunmaktadırlar.

Alevilerin içinde bulunduğu olumsuz koşullar, yerli ve yabancı güç odaklarının tahrikleri ve teşvikleri sonucu her geçen gün daha da ağırlaşmakta, yapay ayrılıklar daha da derinleşmektedir.

Laik ve demokratik cumhuriyetin umudu ve teminatı olarak gösterilen Alevileri, devre dışı bırakmak için kendi içlerinde bölerek güçlerini zayıflatmaya yönelik faaliyetler giderek artmaktadır. Bu faaliyetlerle, Aleviliği ayakta tutan ve olmazsa olmaz ilkelerini, kutsal değerlerini aşındırma, kendi içlerinde etnik ayrışma yaratma ve Türkiye Cumhuriyeti ile aidiyet bağlarını kopartma amacı güdülmektedir. Böylece Aleviler de sistemin dışına itilecek ve marjinalleşerek Cumhuriyeti koruma reflekslerini yitireceklerdir. Ancak, her şeye karşın dışarıdan müdahalelerle gerçekleştirilmeye çalışılan bölünme ve ayrışmanın tabana yayılmaması ve hatta tabanda tepki çekmesi sevindiricidir.

Türkiye ve Alevilerin üzerine oynanan tüm bu oyunlara karşın, Aleviler ülkenin en zor günlerinde olduğu gibi bugün de bu oyunları bozma konusunda büyük bir kararlılık içindedir; mücadele azmini de yitirmemiştir.

Tam bağımsızlık, eksiksiz ve ayıpsız demokrasi ve laiklik anlayışını Türkiye Cumhuriyeti’nde kalıcı kılmak için Ulusal Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş kararlarının alınmasına ev sahipliği de yapan serçeşmeleri Hacıbektaş’ta bir araya gelerek aşağıdaki kararları almıştır:

1-Karşı devrim sürecinin başladığı son 50 yıldan beri cumhuriyetin temel ilkelerini zedeleyen ekonomik,politik, kültürel ve hukuksal düzenlemelerin derhal kaldırılması

2-Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş amacına uygun hale getirecek düzenlemelerin yapılması

3- İnanç merkezleri arasında ayrım yapılmaması ve bunun gereği olarak cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması ve resmen tanınması

4-Din Kültürü adı altında verilen Din derslerinin kaldırılması ve yüce Atatürk’ün dönemindeki uygulamaların örnek alınması

5-Türkiye Alevi-Bektaşiliği’nin merkezi olan Hacıbektaş’ta Hacı Bektaş Veli Enstitüsü’nün kurulması ve Ankara’daki Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi’nin akademi haline getirilmesi

6- İrticai faaliyetlere alt yapı hazırlayacak söylem ve eylemlere son verilmesi

7- Atatürkçü düşünce sisteminin eğitim kurumlarında ayrıntılı bir şekilde öğretilmesi

Tüm ulusumuza saygıyla sunulur.

SEMPOZYUM DEĞERLENDİRME KURULU

Ali Rıza SELMANPAKOĞLU, Hacıbektaş Belediye Başkanı.

Şakir KEÇELİ, Avukat, Araştırmacı, Yazar.

Miyase İLKNUR, Gazeteci, Araştırmacı, Yazar

Prof.Dr.Naki SELMANPAKOĞLU, Hacıbektaş Yüksek Öğrenim  Kurumlarına Yardım Derneği Başkanı.

Mehmet ÇAMUR, Müfettiş, Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı.

İsmet ERDOĞAN, Ziraat Mühendisi, Anadolu Kültürünü Koruma  Araştırma Vakfı Başkanı.