ANA SAYFA
HABERLER
HACIBEKTAŞ
HACI BEKTAŞ VELİ
KÜLTÜR VE SANAT
HBV Anma Etkinlikleri
Gürbüz Sapmaz
Mithat Bektaş
Kazım Kalaycı
Bektaşi Fıkraları

ALBÜM
SANAL GEZİ
KÖYLERİMİZ
KÜNYE  VE  İLETİŞİM
SİTE HARİTASI






  Hava Tahmini

HACIBEKTAŞ

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

Kaynak: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

 



Buradasınız->: KÜLTÜR VE SANAT / 

44.Ulusal, 18.Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi Anma ve Kültür-Sanat Etkinlikleri Kapsamında derlediğimiz Haberler ve Fotoğraflar için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.



44.Ulusal, 18.Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri, 16 Ağustos 2007 tarihinde saat 10.00’da yapılan resmi açılış töreni ile başladı.

Anma etkinlikleri kapsamında Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezinde açılan "RESİM HEYKEL SERAMİK KARMA SERGİSİ" ve Handan TUZLA ve Fatma TUZLA'nın "ESİNTİLER" adlı resim sergisi dört gün boyunca gezilebilecek.

Etkinliklerin ilk gününde saat 14.00 da "LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE ALEVİLİK" konulu panel ve saat 17.00 daki SİMURG (SİVAS KATLİAMININ BELGESEL OYUNU) adlı tiyatro gösterisi ilgi ile izlendi. Gece konseri ise saat 19.00 da başladı.

Sivas Şehitleri anısına Çilehane(Deliklitaş)’ta yaptırılan, “KARANLIKTAN AYDINLIĞA” “İNSANLIK ANIT VE MÜZESİ”nin ilk ayağı olan "ANIT KISMININ AÇILIŞI" 17.08.2007 tarihinde saat 10.00 da yapılan törenle gerçekleşti.

Etkinliklerin 2. gününde saat 14.00 da, Gazeteci-Yazar İlhan SELÇUK'un verdiği konferansın konusu "ENEL HAK" idi.Saat 17.00da, Tuncay Özinel Tiyatrosu "YÜZLEŞME"adlı oyunlarını sahnelediler. 2.Gün etkinlikleri "Gece Konseri" ile sona erdi.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinliklerinin 3.gününde, “HAYOKDER Cem ve Semah Grubu”, “SEMAHLARLA DELİ DERVİŞ” tiyatro gösterisini sahneledi ve “BİRLİK CEMİ” düzenledi.

Hacı Bektaş Veli Anma ve Kültür Sanat Etkinliği 3.günündeki konferansın konusu “İrtica ve Emperyalizm” idi. Aynı gün akşam düzenlenen “Gece Konseri” ve 19.08.2007 tarihinde Dedebağı’nda düzenlenen piknikle etkinlikler sona erdi.


44. ULUSAL 18.ULUSLARARASI HACI BEKTAŞ VELİ'Yİ ANMA VE KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE 14.SÜ VERİLECEK OLAN 2007 YILI HACI BEKTAŞ VELİ DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜNÜN Sabahat AKKİRAZ 'A VERİLMESİ KARARLAŞTIRILDI.

16-19 AĞUSTOS 2007 tarihleri arasında yapılacak olan Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri çerçevesinde verilecek olan “Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü” bu yıl;
a. Alevi İnancına olan bağlılığı
b. Bu inancın gereklerini yaşam pratiğine geçirmesi
c. Tüm dünyada “Alevi Müziği”ni Müzik literatürüne sokması
d. Aydınlanmacı ve Barışçı kimliğinden ödün vermemesi; bu konuda özenle seçici davranarak katılacağı programları belirlemesi nedeni ile
Sabahat AKKİRAZ’a verilmesinin, Anma Kurulunca uygun görüldüğü açıklanmıştır.


SABAHAT AKKİRAZ'IN ÖZGEÇMİŞİ:

Sabahat Akkiraz Sivas'ta doğdu.

Ailesinde müzikle uğraşanlardan etkilendi. 13 yaşında ilk 45 lik plağını yaptı.

Aynı yıl ailesiyle birlikte Almanya'ya yerleşti. Orta ve lise eğitimini bu ülkede tamamladı. Bu süreçte müzikten hiç kopmadı. Ustalarım dediği; Feyzullah Çınar, Aşık Daimi, Davut Sulari ve Muhlis Akarsu ile tanıştı ve desteğini gördü. 1983 yılında ilk profesyonel albümü ''Şafak Söktü''yü Musa Eroğlu ile yaptı. 1985 yılında İstanbul’a taşındı ve aynı yıl Arif Sağ ile çalışmaya başladı. Şimdiye kadar 18 albüm yaptı. Albümlerinde çoğunlukla kendi derlediği Türküleri, deyişleri ve uzun havaları seslendirdi. Seslendirdiği derlemeleri dışında yüzlerce derlenmiş eseri de arşivinde bulunmaktadır. Her yıl Anadolu’nun belli bölgelerinde yaptığı derleme çalışmaları ile üretilen ya da klasikleşmiş türkü ya da halk kültürünün diğer ürünlerini kayıt altına alarak kaybolmaması yönünde çalışmalarına devam etmektedir.

1996 yılında London Jazz Festivaline davet edildi. Grand Union Orchestra ile Echoes From Anatolia (Anadoludan Yansımalar) projesini hazırladı. Başta London Jazz Festivali olmak üzere Londra da konserler yaptı. Bu çalışma aynı zamanda bir halk müziği sanatçısının jazz ve Türküler üzerine hazırladığı ilk uluslararası proje olması açısındanda önemlidir.

1999 yılında Queen Elizabeth Hall'de ''Womens of Tradition'' projesinde Türkiye yi temsil etti.Aynı yıl ''Echoes from Anatolia'' konserleri Redgold Music tarafından kaydedildi ve tüm dünya da satışa sunuldu.

2000 yılının Şubat ayında Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Fransa'ya davet edildi. Paris, St claude ve Dieppe'de 3 konser verdi. Aynı yılın Haziranında Lyon da ''Doğu Festivaline'' çağırıldı. Kasım 2000 de Etnik müziğin mabedi kabul edilen ''Theatre de le ville''de konser verdi. Burada konser veren ilk Türk olma ünvanını aldı. Bu konserin kaydı yapıldı ve Long Distance firması tarafından tüm dünyada satışa sunuldu. Bu şirketin kataloğuna kabul edilen ilk Türk sanatçı oldu. Bu konserin ardından Le Monde, La Figaro, Observatour gibi dünyanın en önemli gazetelerinde konser ve yaptığı müzik hakkında tam sayfa yazılar yayınlandı. Fransada Etnik müzik açısından yılın en başarılı sanatçısı seçildi. Fransız-Belçika ortak yapımı olarak hayatı ve çalışmaları belgesel yapıldı. Bu belgesel Mezzo ve Muzzik adlı tv kanallarında yayınlandı. Belgesel film şu anda tüm dünyada yayınlanmaktadır.

2001 Şubatında Hollandalı ünlü şanson şarkıcı Jasperina De Jong ile 5 konserlik Hollanda turnesi yaptı.

31 Mart - 1 Nisan 2001 tarihlerinde Brezilyanın Sao Paola kentinde iki konser yaptı. Akkiraz Türküleri ilk defa Güney Amerikaya, okyanus ötesine taşıdı.

2004 Yılında Mecan dede ile birlikte "su" adlı albümde "ab-ı çeşm" ezgisini aynı yıl Orient expretions ile "duaz imam" adlı ezgiyi seslendirdi.

Kendi ülkesinde yılda yaklaşık 100 konser yapan bir sanatçı olarak ayrı bir üne de sahip olan Sabahat Akkiraz türkülerini tüm dünyayla paylaşma yolunda çalışmalarına devam ediyor. Çünkü paylaşılan her türkü ile daha güzel bir dünyayı yaratabileceğimize inanıyor.

"Hangi dilde olursa olsun herkes türkü söylesin. Türkülerin gücüyle karanlık aydınlığa teslim olacaktır." diyor, Sabahat Akkiraz.


Katıldığı Bazı Festivaller....
1988     Hollanda türk müziği festivali
1992     İngiltere folk müzik festivali
1995     Norveç müzik festivali
1996     Londra jazz festivali
1999     womens of tradition festivali Londra queen elizabeth hall
2000     cite de la Music Paris
2000     st claude festivali
2000     dieppe festivali
2001     les orianteles lyon festivali
2001     jaspering de jong ile birlikte Hollanda turnesi 5 konser
2001     sao paolo sesc festivali brezilya
2001     İtalya Milano
2002     museum kunst plast konseri duseldorf
2002     Belçika refugee folk Music festival
2003     miam divertimento İstanbul
2004     İsveç Stockholm kista worl Music festival
2005     Fransa ulusal sahne
2005     Almanya/Hollanda/ İngiltere/Fransa turnesi

 Sabahat Akkiraz'ın yayınlanan albümleri:
1983    Şafak Söktü
1984    İnsana Muhabbet Duyalı
1985    Bir Gerçeğe Bel Bağladım
1986    Boş Yere Kavgayı Zahmet Biliriz
1988    Fazilet
1990    Bendeki Yaralar
1992    Yalan Dünya
1993    Dostların Anısına
1994    Dağlar
1996    Yiğit İnsanların Türküleri
1998    Türkülerle Gide Gide
1999    Yüreğimin Sesi
2000    Deli Derviş
2000    Echoes From Anatolia    (Tüm Dünyada Yayınlandı)
2001    Theatre De La Villet Konser    (Tüm Dünyada Yayınlandı)
2002    Lamekan
2003    Konserler
2003    Kaygusuz
2005    Seyran
2007    Türkü Hayattır

KAYNAK:www.sabahatakkiraz.net

 


 

44. Ulusal 18. Uluslararası Hacıbektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen öykü ve şiir yarışmaları sonuçları:
(ÖYKÜ VE ŞİİRLERİ OKUMAK İÇİN LİNKLERİ TIKLAYIN)



2007 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kısa Öykü Yarışması Sonuçları:

1.Yelda KARATAŞ “Gecenin Sütü” adlı öykü ile.
2.Ceren ALPTÜRKAN ERDİL “Taşın Ağırlığı” adlı öykü ile.
3.Fehmi SAĞLIK “Andaç” adlı öykü ile.
2007 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Serbest Vezin Şiir Yarışması Sonuçları:
1.Fehmi SAĞLIK “Hikaye yi Hacıbektaş” adlı şiir ile.
2. ve 3. cülük iki şiir tarafından paylaşılmıştır:
Dr.Nedim UÇAR “Mermi Seslerine Alıştı Kuşlar” adlı şiir ile.
Ali SERTTÜRK “Dememiş mi” adlı şiir ile.
4.Salim ÇELEBİ "Sine" adlı şiir ile. (Mansiyon)
2007 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Hece Vezni Şiir Yarışması Sonuçları:
1.Ali Ekber GÜLBAŞ “Kendinde Ara” adlı şiir ile.
2.Celal AYDOĞDU “Elde Arama" adlı şiir ile.
3.Mehmet Ali ERÖKSÜZ “Sende Ara” adlı şiir ile.
4.Fikret DİKMEN "Kendinde Ara" adlı şiir ile. (Mansiyon)