ANA SAYFA
HABERLER
HACIBEKTAŞ
HACI BEKTAŞ VELİ
KÜLTÜR VE SANAT
HBV Anma Etkinlikleri
Gürbüz Sapmaz
Mithat Bektaş
Kazım Kalaycı
Bektaşi Fıkraları

ALBÜM
SANAL GEZİ
KÖYLERİMİZ
KÜNYE  VE  İLETİŞİM
SİTE HARİTASI






  Hava Tahmini

HACIBEKTAŞ

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

HACIBEKTAS

Kaynak: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü

 



Buradasınız->: KÜLTÜR VE SANAT / 

41. Ulusal 15. Uluslararası Hacıbektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri Programı...2004



 

41. Ulusal 15. Uluslararası Hacıbektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri çerçevesinde ödül ve yarışma sonuçları:

2004 YILI HACIBEKTAŞ VELİ DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜ:

Cafer Gök

(Ödüle Önerilme Gerekçesi)

15 Ocak 1929'da Hacıbektaş'ta, Emin ve Selvi'den doğma bir çiftçi ailesi çocuğudur. 1940 Yılında ilk öğrenimini Hacıbektaş'ta tamamlayıp, 01.04.1941 tarihinde Pazarören Köy Enstitüsüne kayıt olur. 31.10.1945 Tarihinde mezun olarak, Kırşehir'in Mucur ilçesi, Aflak(Altınyazı) köyüne öğretmen olarak atanır. O günün olanakları çerçevesinde tarım, ev planları, soba, radyo yapımı gibi bazı konularda köylüye destek olur. Eğitim, öğretim ve üretimi bir bütün görür ve birlikte yürütür.

Mayıs 1954-31 Ekim 1955 yılları arasında askerliğini yedek subay olarak yaparak öğretmenlik görevine geri döner. Sırasıyla Mucur-Acıöz Mahallesi, Hacıbektaş-Çayırbağ Çiftliği, Hacıbektaş İlçe Merkezi, Nevşehir- Merkez Cumhuriyet İlkokulu, Ankara- Merkez Mohaç İlkolulu olmak üzere 30 yıl 2 ay öğretmenlik yaparak, 01.04.1977 tarihinde emekli olur.

Hacıbektaş Müzesinin açılışında, vitrin ve eşyaların taşınarak yerleştirilmesinde; her yıl yapılan 16 Ağustos Hacı Bektaş Veli'yi Anma ve Kültür, Sanat Etkinliklerinde düzenleyici, yönlendirici ve destekleyici görevler üstlenmiştir. Emekli olduktan sonra Hacıbektaş Beştaş A.Ş., İLKO ve Mimag Yapı Kooperatifinde görev alarak çalışmıştır.

Hacıbektaş'ta doğmuş olmasının, içinde yaşadığı kültürün, almış olduğu eğitimin katkısı ve etkisi ile tüm yaşamında sevgiyi, hoşgörüyü, dürüstlüğü, eşitliği, paylaşımcılığı ilke edinmiş, dini, rengi, cinsiyeti ve görüşü ne olursa olsun tüm insanların kardeşliği için çalışmıştır.

8 Çocuk babası olup, ekmek, kitap, kalem parası hariç diğer harcamalarını kısarak, kız-erkek ayrımı yapmadan, tüm çocuklarına yüksek öğrenim yaptırıp, genç yaşlarında her birini kendi ayakları üzerinde duracak konuma getirir. Dokuz torunuda aynı yoldadır.

Hacıbektaş İlçesi ve Hacı Bektaş Veli ile ilgili çalışmaları 45 yıldır sürmektedir.

1970'li yıllarda Hacıbektaş Turizm Derneği'nin Ankara Şubesinin açılışı ve başkanlığını yapmıştır. Atatürk Kapalı Spor Salonunda Hacı Bektaş Veli Felsefe ve Kültürünü yayma, sevgi, barış, hoşgörü anlayışını geliştirme amacıyla, binlerce kişinin katıldığı iki etkinliğin düzenlenmesini sağlamıştır. 12 Eylül 1980 Tarihinde Hacıbektaş Turizm Derneği Genel Merkezi ve Ankara Şubesi birlikte kapatılmıştır. Buna karşılık Hacıbektaş ve Hacı Bektaş Veli ile ilgili çalışmalarına özveri ile devam etmiştir.

Hacı Bektaş Veli heykelinin yapımı işinin yürütülmesine destek olmuş, heykelin ilçemize hediyesini sağlayarak açılışında görev almıştır. Gazi Üniversitesi bünyesinde ilçemize kazandırılan Meslek Yüksek Okulunun kuruluşunda ve açılışında etkin rol almıştır.

Aralık 1992 tarihinde on arkadaşı ile birlikte, Ankara'da Hacıbektaş Derneğini kurmuştur. Başkan ve üye olarak aralıksız çalıştığı, kurucusu olduğu derneğin 16 Mart 2003 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurulunda Onursal Başkanlığa seçilmiştir.

Her yıl Hacıbektaş'ta düzenlenen ve geleneksel hale gelen, 2004 yılında onikincisi düzenlenecek olan Aşure Günü  etkinliğini başlatmıştır. Dernek binasında kültür, sanat, edebiyat, şiir, felsefe, sevgi, hoşgörü, barış konularında çok sayıda söyleşi ve açık oturum düzenlenmesini sağlamıştır. Ankara'da düzenlediği Hacı Bektaş Veli, Hoşgörü ve Semah Geceleri ile Hacıbektaş ve Hacı Bektaş Veli sevgisinin yaşatılmasına katkı sağlamıştır.

Tasavvuf edebiyatının, hümanizmanın ve Alevi-Bektaşi Kültürünün önemli isimlerinden Yunus Emre için düzenlenen anma etkinliğinde, Yunus Emrenin görüşleri ve tanınmış eserlerinden örnekler sunulmasına katkıda bulunmuştur.

Hacıbektaş Derneği yayını "Hacıbektaş Dergisi" 1993 yılında yayın hayatına onunla başlamış ve katkıları ile devam etmektedir.

77 Yıllık yaşamında, planlı yaşamayı ilke edinmiş; gerçekçi, bilimsel ve hurafelerden uzak bir hayat anlayışı olan; yaşamını laik ve demokratik Cumhuriyet'e ve onun ülküsüne adamış bir öğretmendir.




(ÖYKÜ VE ŞİİRLERİ OKUMAK İÇİN LİNKLERİ TIKLAYIN)

2004 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kısa Öykü Yarışması Sonuçları:
1. Fehmi SALIK “Düş İçinde Gerçek” adlı öykü ile.
2. Ethem ORUÇ “Sarıksız” adlı öykü ile.
3. Burhan MENDİ “Kırlangıç Mavisi” adlı öykü ile.
2004 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Serbest Vezin Şiir Yarışması Sonuçları:

1. Abdullah ORAL “Yarına Kaç Var” adlı şiir ile.
2. Mustafa ERMİŞ “Aydınlığın Türküsü” adlı şiir ile.
3. Dr. Nedim Uçar “Aydınlanma Süreci” adlı şiir ile.
2004 Yılı Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sanat Etkinlikleri Hece Vezni Şiir Yarışması Sonuçları:

1. Kenan ŞAHBUDAK “Yolum Hacıbektaş” adlı şiir ile.
2. Yücel COŞKUN “Bir Yürek” adlı şiir ile.

3. Ali Cavit COŞKUN “Hacıbektaş Öğretti” adlı şiir ile.